Autóbusztüzek – ahol van és ahol nincs tűzoltó készülék

A tűzoltó készülékek használata szempontjából is fontos vizsgálat zajlott az elmúlt öt év autóbusz tűzeseteiről. Csak azokra a tüzekre koncentrált a vizsgálat, amelyek nem bűncselekményből és nem közúti baleset során alakultak ki. A használatba vett tűzoltó készülékek oltásteljesítményére és hatására nézve is lényegi megállapításokat tett a vizsgálat.

Kicsik és nagyok

A „nagy” és „kisbuszok” közötti különbségtételre elsősorban azért van szükség, mert más jogszabályi követelményeknek kell megfelelniük (vezetői engedély, tűzvédelem). A kisbusz kategória a maximum kilenc személy szállítására alkalmas, személygépkocsi kategóriába sorolt járműveket fedi le.  Az elmúlt öt év 558 db autóbuszt (és kisbuszt) érintő tüzeinek vizsgálata során jól megfigyelhetőek voltak a jellemzőbb keletkezési okok, körülmények.

01

A busz és a kisbusz kategória között tűzvédelmi szempontból a tűzoltó készülék készenlétben tartási kötelezettsége a fő különbség

Az autóbusz, a KRESZ szerint, minden kilencnél több állandó ülőhellyel rendelkező gépkocsi.  A 6/1990. (IV.12.)  KÖHÉM rendelet értelmében az autóbuszok esetében a járműtűz eloltására

a) 30 személy befogadóképességig: 1 db legalább 3 kg-os,
b) 31-100 személy befogadóképesség között: 1 db legalább 6 kg-os,
c) 100 személy befogadóképesség felett: 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os A, B és C tűzosztályú tüzek oltására alkalmas, szabványos * , por oltóanyagú, hordozható tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

Kisbuszokon viszont tűzoltó készülékek nem kell készenlétben tartani.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy városi környezettől távolodva a beavatkozások sikeressége (különösen a kisbuszoknál) egyre csökken.

02

  • A normál autóbuszoknál autóbuszonként átlagosan 1 db tűzoltó készülék lett felhasználva az oltáshoz, (ezzel az esetek döntő többségében az oltás sikeresnek is bizonyult).
  • Kisbuszok esetében alig ¼-ed tűzoltó készülék lett felhasználva az oltáshoz.  Vagyis a hiányzó tűzoltó készülék miatt a kisbuszoknál 40% feletti teljes terjedelemre kiterjedő tüzek következtek be. Vagyis jó látható, hogy a pár ezer forintért beszerezhető tűzoltó készülék ára abszolút elhanyagolható tétel a megmenthető értékhez képest. Ez a kiadás még akkor is kifizetődő lehet, ha éppen az aktuális jogszabályi környezet ezt nem teszi kötelezővé.

Erre érdemes az érdekeltek figyelmét felhívni!

Cikk megosztása: