Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ülése

Az idei év tevékenységét értékelő, illetve a jövő esztendő céljait meghatározó ülést tartott december 13-án az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB). A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon megtartott tanácskozáson a katasztrófavédelem vezetői mellett a koordinációs testület képviselői, valamint két minisztérium helyettes államtitkára is részt vett. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség képviseletében az elnök vett részt.

Az értekezletet dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke nyitotta meg. Elsőként köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatást nyújtottak az OTB tevékenységéhez, illetve tájékoztatást adtak munkájáról.
Ezt követően dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke méltatta a négy év és azon belül a 2016-os esztendő tevékenységét. Megállapítása szerint az OTB jelentős mértékben járult hozzá az állampolgárok tűzvédelemmel és tűzmegelőzéssel összefüggő tájékoztatásához. Az aktuális feladatokról szólva kiemelte

 • a szén-monoxid-mérgezések megelőzését célzó, valamint
 • a kéménytüzekkel és
 • a szabadtéri tüzekkel összefüggő szakmai munkát, illetve
 • az ifjúság megelőző célú oktatását, tájékoztatását.

Ezt a tevékenységet a következő évben is folytatni kell, a feladatokhoz minden szükséges segítséget megkap a katasztrófavédelem szervezetétől és vezetésétől az Országos Tűzmegelőzési Bizottság.

A főigazgató az OTB elnökeként emléktárgyakat adományozott a koordinációs testületben jelentős szerepet betöltő nagyobb cégek képviselőinek – egy négy bélyeget tartalmazó bekeretezett emléklapot, amelyen az egyes bélyegek a hazai tűzoltóság fejlődésének fontos állomásait jelölik.

A tanácskozás következő részében Bérczi László részletesen beszámolt az Országos Tűzmegelőzési Bizottság tavalyi munkájáról.

 • A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében végzett tájékoztató tevékenységet, példaként emlékeztetve a katasztrófavédelem Facebook oldalán szervezett játékra, amelynek végén kétszáz szén-monoxid-érzékelő talált gazdára. Int kiderült ezek egyike az idei fűtési szezonban megmentette egy család életét.
 • Nagy hangsúlyt kapott a szabadtéri és az erdőtüzek megelőzése.
 • A lakossági prevenció.
 • Az erdőtüzek témájában szervezett konferencia.
 • A mezőgazdasági tüzek csökkentése érdekében 922 mezőgazdasági munkagépet vizsgáltak át a munkavégzés helyszínén és további hét és fél ezret ellenőriztek azon gazdálkodóknál.
 • A lakosság általános tájékoztatásában és az ifjúság tűzvédelmi nevelésében az OTB: az idén csaknem hétszáz rendezvényen folytatott felvilágosító munkát.
 • A nyitott szertárkapuk program keretén belül pedig 238 helyen több tízezer látogató tekinthetett be a tűzoltók munkájába és kapott tájékoztatás alapvető tűzvédelmi és tűzmegelőzési kérdésekben.

Az éves statisztikai adatok mutatják a fejlődést és néhány esetben azokat a pontokat, ahol további erőfeszítésekre van szükség.

Ilyen terület a tagjainkat is érintő lakóházak tűzvédelme, illetve a nagyobb tömegtartózkodásra szolgáló létesítmények és a járművek tűzvédelme. Ezzel kapcsolatban a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke a jövő évi elektromos hálózatokat érintő felülvizsgálatok pénzügyi nehézségeire és az un. gyűjtőkéményekkel kapcsolatos helyzetre hívta fel a figyelmet. Ennek finanszírozásának támogatására az OTB pályázati javaslatot tett. Hasonlóan többen szóltak hozzá a kéményekkel kapcsolatos problémakörhöz is.

A jövő évi fő prioritások:

 • A szén-monoxid-mérgezések megelőzése
 • A szabadtéri tüzek megelőzése
 • A lakástüzek megelőzése
 • A tűzhalálok okainak feltárása

Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő pedig arra kérte a konzultációs testület tagjait, hogy küldjenek minél több segítő ötletet és javaslatot a jövő évi tervekhez és feladatokhoz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot képviselő dr. Koncz Pál helyettes államtitkár kijelentette: továbbra is számítanak az OTB-vel való együttműködésre. Dr. Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára pedig úgy nyilatkozott: a tűzmegelőzéssel kapcsolatos munkában az agrárkamara és a falugazdász hálózat szakemberei igény esetén támogatják a katasztrófavédelem munkáját.

Cikk megosztása: