TvMI – Felülvizsgálat és karbantartás, Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői

Hosszas előkészítés után 2016. július 15-én megjelent a „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” címmel két új Tűzvédelmi Műszaki Irányelv. Ezzel az eddigi tízet követve, tizenkettőre nőtt a műszaki megoldásokat tartalmazó Irányelvek száma, de a felülvizsgálatot és karbantartást felölelő tizenkét szakterületet ölel fel.

Így az eddigi tíz TvMI-t követve két új készült, benne a Felülvizsgálatról, karbantartásról szóló TvMI, amelyet döntően a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség tagjai állítottak össze. Ez az irányelv kétszeresen is különbözik az eddigiektől! A 11 TvMI a létesítés egy-egy részterületének megoldásait taglalja, míg itt a karbantartást, s annak 12 területét egyben tárgyalja a megjelent Irányelv. Abból indul ki, hogy bármilyen jó lehet a megvalósult létesítmény, de az abba telepített aktív és passzív rendszerek karbantartása nélkül a létesítmény biztonsága nem szavatolható.

Ugyanakkor több – a szakma által fontosnak ítélt – megoldás kimaradt a jelenlegi TVMI-ből, azonban elindult egy pozitív folyamat, amely ezzel nem zárult le. Ezek alapján a most elkészült TVMI-t a jó irányba történő első lépések egyike.

Cikk megosztása: