Üdvözöljük a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség hivatalos honlapján!

Digitalizáció a tűzvédelemben - Beszámoló Debrecenből

Papír alapúból fokozatosan digitálissá alakítja tűzvédelmi eszközeinek nyilvántartását a Debreceni Egyetem is. A korszerű szoftveres megoldásra nagyrészt idén áll át az intézmény - derült ki egyebek mellett a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

A tűzvédelemről szóló konferencián több, mint 50 nagyvállalat és intézmény EHS vezetői vettek részt, közel 80 fő.

A tűzvédelmi szakmai napon hét előadás hangzott el, melyeket elsősorban EHS szektorban dolgozók, vagyis környezet- és munkavédelemmel, foglalkozásegészségüggyel és iparbiztonsággal foglalkozók, valamint épületüzemeltetők követtek. Egyebek mellett arról esett szó, hogy mit és hogyan ellenőríz a tűzvédelmi hatóság, az épület fenntartóknak milyen a tűzvédelemmel összefüggő ellenőrzési és karbantartási kötelezettségeik vannak, de beszéltek az ezzel kapcsolatos esetleges biztosítási, polgárjogi, büntetőjogi, illetve kártérítési következményekről is, valamint megismerhettük a TSzVSz – Magyar Tűzvédelmi Szövetséget is.

Kocsis Dénes László, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Környezetmérnöki Tanszék vezetője, a hirek.unideb.hu-nak elmondta: az EHS szakemberképzést az országban elsőként a DE akkreditáltatta és vezette be 2017-ben. A mai napig itt oktatják a legtöbb ilyen szakembert, azóta több mint 300-an szereztek intézményünkben ilyen diplomát. Más hazai egyetemek EHS képzései is az itteni tematika szerint működnek – tette hozzá a tanszékvezető.

- Az EHS oktatást ipari, piaci igényekre reagálva hoztuk létre. A Debreceni Egyetemen végzettek azóta is visszaigazolják, hogy jó döntést hoztunk hat éve, valóban szükség van erre. Ma is olyan nagy a hiány ilyen szakemberekből, hogy az ezzel a diplomával rendelkezők válogatni tudnak a munkahelyek között – fogalmazott Kocsis Dénes László.

Orosz Ádám, az egri székhelyű Unilift Kft. ügyvezetője az alapvető jogszabályi háttér ismertetése mellett a Magyar Tűzvédelmi Szövetséget mutatta be. A szövetségnek 200 tagja közel 30 éve fogja össze a szakma érdekeit és képviseli azt a legfontosabb fórumokon.

Előadásában felhívta a figyelmet a TvMI-ben írtakra, annak hasznosságára, melyet minden szakembernek ismernie kell.

Gáti Csaba, tű. alezredes a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről a tipikus hibákat elemezte és hívta fel a figyelmet ezek megelőzésére. Elmondta, hogy a feltárt hibákat nem elég dokumentálni. Ezeket a szükséges határidőn belül szakszerűen, dokumentáltan el is kell hárítani.

Sánta Tamás a Maxfire Brandschutz Kft. ügyvezetője jogszabályi anomáliákra hívta fel a figyelmet. Többször meglepő szakmaiatlanságokról számolt be, melyeket sajnálatos módon gyakran fedezhetünk fel a tűzvédelmi megelőzés világában.

Nemzetközi kitekintésre is volt lehetősége a résztvevőknek, hiszen Tamás szakmai munkája miatt részletesen ismeri a környező és távolabbi európai országok tűzvédelmi szabályait. Igazán élvezetes, gyakorlati példákkal teletűzdelt információkkal gazdagodhatott a közel 80 résztvevő.

Lestyán Mária témájában ezúttal Horváth Gábor a felelősségi körökről beszélt és mutatott be olyan sajnálatos eseteket, melyek jelentős anyagi kárral végződtek. A biztosítások, megfelelő dokumentációk nem hiányozhatnak felelős üzemeltetők hátteréből és ezeket komolyan kell venni. Az előadás és annak esettanulmányai egyértelműen meggyőzték a közönséget ezek fontosságáról.

 A Debreceni Egyetem biztonsági főigazgatója, Kovács Ferenc előadásában elmondta: a felsőoktatási intézmény összesen 554 épülettel rendelkezik, melyek együttes alapterülete csaknem 645 ezer négyzetméter. Ahhoz, hogy ezek az ingatlanok megfeleljenek a tűzvédelmi előírásoknak a DE illetékes munkatársai 3 600 tűzoltó készüléket, csaknem ezer tűzgátló ajtót, 300 fali tűzcsapot, 100 földfeletti tűzcsapot, valamint 50 ezer tűzjelző érzékelő berendezést tartanak karban, cserélnek rendszeresen.


- A tűzvédelmi eszközök működtetése minden vállalatnak, intézménynek kötelessége. Ezek karbantartásáról pontos és részletes dokumentációkat kell vezetni, melyek sokszor időrabló feladatok. Ráadásul ezt a munkát a tűzvédelmi hatóság, auditorok, minőségellenőrök, biztosítók ellenőrzik, adott esetben szankcionálják is – magyarázta a szakmai napon a fiREG Kft. fejlesztési vezetője.

Fekete Attila kifejtette: ezek egyszerűsítésére 2017-ban egy olyan digitális tűzvédelmi nyilvántartó szoftvert hoztak létre, amely radikálisan lecsökkenti a papír mennyiséget. Ezzel együtt hatékonyabbá teszi a tűzvédelmi eszközök karbantartásának dokumentálását. Elsőként az autó- és a gyógyszeripar, majd az intézmények, létesítményfenntartók választották ezt a korszerű formát, mely megoldás azóta is gyorsan terjed. Ez annak is köszönhető, hogy 2020-ban elfogadták azt a jogszabályt, amely szerint már nem szükséges papíron vezetni a nyilvántartásokat, azok elektronikusan is rögzíthetők, melyet a fiREG biztosítani tud.

A Debreceni Egyetem is szerződött a céggel tavaly szeptemberben, 500 eszközre vonatkozó licence-t vásárolt az intézmény. A kedvező tapasztalatok nyomán erre az évre már kétezer ilyen matricát igényeltek a DE tűzvédelemmel foglalkozó szakemberei.

A rendezvény záróprogramjában az előadások anyagából „vizsgázhattak” online kvíz formájában a résztvevők. A győztes Sánta Tamástól vehetett át egy mintás tűzoltó készüléket, mely reméljük csak dísze lesz lakásának és soha nem kell használnia.

Záróbeszédében Fekete Attila megköszönte a társszervező TSzvSz – Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara, valamint a promóciós partnerek Létesítménygazdálkodási és épületüzemeltetési szolgáltatók országos szövetsége (LEO), Védelem Online, valamint a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete segítségét.

A rendezvénysorozat következő állomása Kecskemét, április 21-én, pénteken 9-12 között várható.

A beszámoló alapja a hirek.unideb.hu-n megjelent beszámoló Orosz Csaba tollából.

Partnereink

arany fokozatú partnerek

arany fokozatú partnerek

ezüst fokozatú partnerek

ezüst fokozatú partnerek

bronz fokozatú partnerek

bronz fokozatú partnerek

További bejegyzések