Üdvözöljük a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség hivatalos honlapján!

Tudományos konferencia - Április 10. - Letölthető előadások

Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig – tudományos konferencia - 2019. április 10.

Letölthető előadások az oldal alján találhatók!


Nagy érdeklődés kísérte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség által első ízben megszervezett tűzvédelmi tudományos konferenciát, amelynek témája az épületek tűzvédelme volt.


Az április tizedikén megrendezett konferencia fővédnöke dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, prof. dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Seres Attila, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke volt. Az előadók a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának Széchenyi Dísztermében tartottak előadást az épületek tűzvédelmének legaktuálisabb kérdéseivel kapcsolatban.


Érces Ferenc tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőzési és engedélyezési szolgálatának vezetője előadásában a hatósági munka tervezésének és szervezésének új megoldásait, valamint az új alapokra helyezett tűzvédelmi szabályozás, az új hatósági szemlélet és az új képzési módszerek rendszerét mutatta be. Beszédében kiemelte a szakmai szervezetekkel, kamarákkal, egyetemekkel való együttműködés fontosságát is, amelyet a konferencia előadóinak összetétele is igazolt.


Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a BM OKF főosztályvezető-helyettese előadásában a tűzvédelmi műszaki irányelvek folyamatban lévő átdolgozásáról, valamint két új tűzvédelmi műszaki irányelv – a kockázati osztályba sorolás és a robbanás elleni védelem – kidolgozásáról számolt be. Kitért arra, hogy a meglévő irányelvek bővítése mely témaköröket érinti.


Wagner Károly tűzoltó alezredes az OTSZ módosításáról és a tervezett változásokról adott tájékoztatást. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének igazgatója, dr. habil. Vass Gyula tűzoltó ezredes előadásában a felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új irányait mutatta be. Külön szólt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szervezés és akkreditációs eljárás alatt álló, új tűzvédelmi mérnöki képzés jelentőségéről. Dr. habil. Kátai-Urbán Lajos tűzoltó ezredes, kutatásvezető a katasztrófavédelem rendszerében működő doktori képzésről és kutatásokról adott tájékoztatást.


A konferencia későbbi előadásaiban az épületek megelőző tűzvédelmével, a legkorszerűbb tűzvédelmi mérnöki módszerekkel, a tűzoltói beavatkozással és az európai tűzvédelmi szabályozási törekvésekkel kapcsolatban számoltak be kutatási eredményeikről az előadók. Érces Gergő tűzoltó őrnagy, egyetemi tanársegéd a komplex és innovatív tűzvédelmi mérnöki módszerek alapját képező épületinformációs téralkotó modellezést mutatta be előadásában. Dr. habil. Restás Ágoston tanszékvezető a tűzoltói beavatkozások során kialakuló kényszerhelyzeti döntések sajátosságaival kapcsolatos kutatási eredményeket összegezte.


A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnökségi tagja, az Építészeti Tűzvédelmi Tagozat helyettes vezetője, Nagy Katalin egyebek mellett az aktív tűzvédelmi rendszerek tűzvédelmi koncepcióban betöltött szerepét ismertette. Ezt követően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának épületszerkezet-tani tanszékének helyettes vezetője, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke, dr. Takács Lajos Gábor ismertette a tűzvédelmi tervezés során alkalmazott gyakorlati megoldásokban elért kutatási eredményeit.


A nap további részében a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Gyapjas János tűzoltó ezredes mutatta be a kórházi kiürítési gyakorlatok tapasztalatait, illetve ezekből kiindulva a tűzvédelmi koncepció- és a kiürítés-tervezés összefüggéseit.


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának mérnöktanára, Szikra Csaba a számítógépes tűzvédelmi szimulációk által nyújtott lehetőségekről és a kutatásában elért legújabb szimulációs eredményekről számolt be.


A konferencia végén a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnökségi titkára, Lestyán Mária a Grenfell Tower tüzének hatására megindult európai tűzvédelmi szabályozási törekvéseket ismertette.


(cikk forrása: www.katasztrofavedelem.hu, link)


Letölthető vagy megtekinthető előadások a Védelem Online-on ITT!


Előadások:

Érces Ferenc: A hatósági munka tervezésének, szervezésének új megoldásai és hatásai (5 MB)

Vass Gyula: A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új irányai (812 kB)

Wagner Károly: Az épületek tervezésének változó feltételei a tervezett OTSZ-ben (2 MB)

Badonszki Csaba: Tűzvédelmi műszaki irányelvek módosításával kapcsolatos tapasztalatok (3 MB)

Érces Gergő: A BIM és a tűzvédelem (2 MB)

Nagy Katalin: Tűzvédelmi koncepció és az aktív rendszerek együttműködése (2 MB)

Restás Ágoston: Kényszerhelyzeti döntések sajátosságai tűzoltás során (3 MB)

Takács Lajos Gábor, Szikra Csaba: Koncepcióalkotás a tűzvédelmi tervezésben (5 MB)

Lestyán Mária: Európai tűzvédelmi szabályozási törekvések (6 MB)


(felhasznált fotók: Szabó Tamás)

Partnereink

arany fokozatú partnerek

arany fokozatú partnerek

ezüst fokozatú partnerek

ezüst fokozatú partnerek

bronz fokozatú partnerek

bronz fokozatú partnerek

További bejegyzések