Üdvözöljük a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség hivatalos honlapján!

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv módosult

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével bővült a hő és füst elleni védelemről szóló tűzvédelmi műszaki irányelv.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási és tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, szakemberek bevonásával elkészítették a hő és füst elleni védelemről szóló tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását, amely december 1-jén meg is jelent.


Az irányelv kisebb pontosításokon, átcsoportosításokon, illetve bővítésen esett át. Pontosították, hogy a meglévő épületek átalakítása során miként értelmezendő a hő- és füstelvezető szerkezet tekintetében a átalakítás köre és mértéke. Változott emellett a légpótlásra figyelembe vehető nyílászárók témája is. Új elemként megjelentek az irányelvben a tűzzel szemben számottevő ellenállással nem rendelkező, tetőfedésként elfogadható megoldások. A dokumentumba bekerültek a levegőbeszívási pontok elhelyezésére és a nyomásviszonyok kialakítására vonatkozó javaslatok, amelyeket a túlnyomásos lépcsőházak esetén tart a szakma követendőnek. Mellékletben rögzítették, hogyan kell a jövőben kiszámítani a légpótló nyílószárny szabad nyílásfelületének nagyságát, a légcsatorna-hálózat nyomásveszteségének meghatározását, a légcsatorna típusait, a zárt folyosók gépi füstelvezetésének megoldási javaslatait. Új mellékletben találhatóak meg a gépi hő- és füstelvezetés tervezésénél, használatbavételnél javasolt ellenőrzési szempontok, valamint a működtetéssel és vezérléssel kapcsolatos megoldási javaslatok.


Az idei esztendőre kitűzött feladatok teljesültek. Jövőre az OTSZ módosításával kapcsolatosan megszületett összes tűzvédelmi műszaki irányelvet a megjelenésétől számított hat hónapon belül felül kell vizsgálni, valamint újként ki kell dolgozni a robbanás elleni védelemről szólót.


A tűzvédelmi műszaki irányelvek elérhetőek a katasztrofavedelem.hu honlapon a Tűzoltóság\Tűzmegelőzés\Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat\Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek menüponton belül.

(forrás: katasztrofavedelem.hu)

Partnereink

arany fokozatú partnerek

arany fokozatú partnerek

ezüst fokozatú partnerek

ezüst fokozatú partnerek

bronz fokozatú partnerek

bronz fokozatú partnerek

További bejegyzések