Üdvözöljük a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség hivatalos honlapján!

TSZVSZ Nemzetközi kapcsolatainak története

TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség

Nemzetközi kapcsolatainak története


Az 1995-be alapított szövetségnek, illetve tagszervezeteinek már a 90-es évek második felében is voltak nemzetközi kapcsolataik. Egyes nemzetközi konferenciákon, kiállításokon részt vettek szakembereink, de a szövetségi kapcsolat felvétel hivatalosan 2003-tól kezdődött.

2003.) Román tűzvédelmi cégekkel (és a kezdeteknél a GTE Tűzvédelmi Tagozatával is) szerveztünk nemzetközi tűzvédelmi konferenciákat felváltva Hajdúszoboszlón (néhányszor Siófokon) és Félixfürdőn. E kapcsolat és szervezés 10 évig, egészen 2013- ig tartott, amikor egy nagyobb európai szervezettel folytatódott a nemzetközi konferenciák szervezése.2005.) Megalakult a Nemzetközi Kapcsolatok munkacsoportja Zellei János vezetésével, tagjai ekkor: Szabó Mónika, Kovács Gyula, Kárpáti Zoltán, Török Jánosné. Később még bekapcsolódtak a munkacsoport munkájába: Bokor László, Veisse István, Marlovits Gábor, Czirok Antal, Eőry Emese, Djeska Endre.

Ebben az évben a TSZVSZ közös szervezésében először vettünk részt az Interschutz Tűzvédelmi Világ Szakvásáron.

2006.) A TSZVSZ javaslatára ez évben alakult meg az ECEUFIRE (Kelet-Középeurópai Tűzvédelmi Együttműködés) az Ukrán első Nemzetközi Tűzvédelmi Konferenciáján Jaltában.


2007.) Együttműködési megállapodás a Német Szövetségi Köztársaság Tűzvédelmi Gazdasági Szövetségével a német budapesti nagykövet jelenlétében.

2008.) Közös szervezésű látogatás a Pyros tűzvédelmi kiállításon Brnóban.

2009.) Nemzetközi Energetikai konferencia Hluboka, Csehországban tűzvédelmi résztvevőkkel. Közös szervezésű látogatás a prágai tűzvédelmi kiállításon.

Ez év novemberében szervezett az ECEUFIRE egy tanácskozást Brnóban öt ország hatósági tűzvédelmi felsővezetőivel. Magyarországról többek között Hoffman Imre BM OKF főigazgató-helyettes vett részt.


2010.) Közös szervezésű látogatás az Interschutz Világ Tűzvédelmi Szakvásáron Lipcsében.

A Jaltai Ukrán Nemzetközi Tűzvédelmi Konferencián a szövetségünket Bokor László képviselte.

2011.) A Cseh Tűzvédelmi Kamara nemzetközi konferenciáján Zellei János képviselte szövetségünket Cesky Krumlovban.

2012.) Júniusban nagy sikerű és nagy létszámú Nemzetközi Tűzvédelmi Konferenciát szerveztünk Visegrádon 11 ország részvételével. Ugyanekkor az ECEUFIRE-szervezet külön megbeszélést tartott, ahol a hat tag (Lengyel, Cseh, Szlovák, Ukrán, Magyar, Horvát) szövetségeken kívül felvették új tagnak Szlovéniát és Romániát, valamint tagjelöltként Bulgáriát.


Októberben újra megrendezték a jaltai Ukrán Tűzvédelmi Konferenciát. Elindult az ECEUFIRE weboldala (eceufire.info).

2014.) Februárban közös szervezésű látogatás a Feuertrutz tűzvédelmi kiállításon Nürnbergben.

Decemberben az Ukrán Nemzetközi Tűzvédelmi találkozót Lvovban szervezték meg karácsonyi hangulatban.


2015.) Közös szervezésű látogatás az Interschutz Világ Tűzvédelmi Szakvásáron Lipcsében.


2016.) A Nemzetközi Kapcsolatok Munkacsoport vezetését Szabó Mónika vette át.

Áprilisban a Lengyel Tűzvédelmi Szövetség konferenciáján vett rész Zellei János, ahol az EU tűzvédelmi rendeletei volt a téma.

Szintén áprilisban az European Sprinkler Network találkozóján Münchenben Czirok Antal képviselte szövetségünket.

Júniusban egy nagy sikerű ECEUFIRE találkozót rendeztünk Alsóörsön – Tihanyban 6 ország részvételével. A megbeszélésen Boris Platkevyc-et választottuk meg a következő soros elnöknek.


Decemberben Kijevben rendezték az Ukrán Nemzetközi Tűzvédelmi Konferenciát, ahol az egyes ECEUFIRE országok tűzvédelmi szabályozása volt a téma. A magyarországi ezirányú helyzetről Bokor László tartott előadást.

2017.) Júniusban Prágában tartotta éves közgyűlését a European Association for Passiv Fire Protection szervezet. Erre hívták meg a szövetségünk vezetőit, ahol Zellei János bemutatta a szervezetünket és a magyar tűzvédelmi szabályozás elemeit. Az Association vezetése meghívta a szövetségünket (vagy egyes tagjainkat) a tagjaik sorába. Sajnos a tagdíj igen magas, így a szövetségünk elnöksége elvetette az Associationba való belépésünket.


Szeptemberben az Ukrán Nemzetközi Tűzvédelmi Konferenciát Odesszában rendezték, a Tűzbiztonság a technológiai és iparivészhelyzeteknél témában. Két magyar előadást adott elő Bokor László és Kárpáti Zoltán.

2018.) A Nemzetközi Kapcsolatok munkacsoportunk vezetését Marlovits Gábor vette át.

Februárban közös szervezésű látogatás a Feuertrutz Tűzvédelmi kiállításon Nürnbergben, ahol megtartották az ECEUFIRE – amelynek külön kiállítási standja volt a kiállításon - megbeszélését.


Novemberben Ljubljanában az ECEUFIRE találkozón a szövetségünket Marlovits Gábor képviselte , ahol előadásában bemutatta a magyar tűzvédelmi szabályozás aktuális helyzetét.

2019.) Februárban közös szervezésű látogatás a Feuertrutz Tűzvédelmi kiállításon Nürnbergben , ahol Sebestyén Tibor és Fülöp Lajos képviselte szövetségünket. ECEUFIRE ülés is volt , ahol Frantisek Kreglet választották meg a soros elnöknek.

Júniusban volt Kijevben az Ukrán Tűzvédelmi Szövetség 15 éves évfordulós ünnepsége, ahol szövetségünket Kárpáti Zoltán képviselte.

2020-2021.) A világjárvány miatt elmaradtak a nemzetközi tüzvédelmi konferenciák, kiállítások, így az ECEUFIRE találkozók is. Írásban a kapcsolattartás megmaradt az együttműködés tagjaival. 2021-ben a tervezett OTSZ építési tűzvédelmi előírásának enyhítése témakörben sok adatot, tényeket, előírásokat kaptunk az ECEUFIRE-társainktól az adott országaik gyakorlatából.


Képek